Nazwa użytkownika

Jesteś tutaj

Strona główna

Egzotyczne smaki, które stały się popularne w Europie

W dzisiejszym świecie gdy transport jakiegokolwiek produktu na drugi koniec globu nie jest dużym wyzwaniem, jesteśmy nawykli do używania potraw, które dla poprzednich pokoleń byłyby przynajmniej egzotyczne. Nie zastanawiamy się skąd się wzięło nasze pożywienie, a nierzadko pochodzenie różnych produktów jest interesujące.

To, że herbata przywędrowała z Chin wiedzą prawie wszyscy. Jednakże pochodzenie najbardziej rozpowszechnionej w dzisiejszych czasach odmiany – herbaty czarnej – dla wielu osób nie jest już takie oczywiste. Mieszkańcy Chin oryginalnie pili bowiem jedynie herbatę białą, zieloną lub czerwoną. Herbata czarna powstała dzięki zachodnim handlarzom, którzy sprowadzali ją na Stary Kontynent. Jak do tego doszło? Otóż herbata przewożona przez długie miesiące w lukach drewnianych statków utleniała się o wiele mocniej niż początkowo było zaplanowane. Nabierała przez to mocniejszego smaku.

Innym produktem odruchowo wiązanym z Chinami jest ryż. Współczesne badania wykazują, że ryż został pierwotnie udomowiony w dolinie rzeki Jangcy już 11500 lat przed naszą erą. Nie każdy jednakże wie, że uprawę ryżu zupełnie niezależnie odkryto także w Afryce. Współcześnie uprawia się ponad 40 tys. rodzai ryżu. Są one podstawą diety ponad połowy ludzkości.

Następną rośliną, która stanowi jeden z najważniejszych składników diety w okolicach, z których się wywodzi jest smaczliwka wdzięczna. Niewiele Ci to mówi? Jej owoce znane są jako awokado, a samo drzewo jako Awokado Właściwe. Badania archeologiczne wykazują, że rośliny te były hodowane już 7000 lat przed naszą erą w Ameryce Środkowej. O tym jak zdrowe jest jedzenie awokado wiadomo nie od dziś. Niestety stanowi to poważny problem dla ludności rejonów, gdzie uprawia się te owoce. Wzrost popularności owoców smaczliwki jako elementu zdrowego żywienia w krajach rozwiniętych spowodował podniesienie cen, przez co dostęp tego zdrowego pokarmu zmniejszyła się dla mieszkańców terenów gdzie jest uprawiany.

Powróćmy jednakże do napojów. W ostatnim czasie nawet w Wielkiej Brytanii będącej ostoją wielbicieli herbaty, na pierwsze miejsce jeśli chodzi o spożycie wychodzi kawa. Istnieją dwie teorie dotyczące etymologii nazwy tego napoju. Pierwsza wywodzi pochodzenie od arabskiego słowa kahva. Inna teoria mówi, że nazwa wzięła się od Kaffy – regionu i miasta w Etiopii. Obie koncepcje dużo mówią o proweniencji kawy. Nasiona kawy zaczęły być wykorzystywane przez ludzi w Etiopii już w 3000 lat temu. Początkowo używano ich całkiem inaczej niż dzisiaj. Napój sporządzany z kawy, był gotowany z… masła i soli. Metodę przygotowywania nasion poprzez prażenie opracowano w Jemenie, dokąd kawa trafiła wraz z arabskimi kupcami. Stamtąd wraz z Beduinami rozpowszechniła się na wszystkich terenach zamieszkiwanych przez Arabów.