Nazwa użytkownika

Jesteś tutaj

Strona główna

Komunikat o błędzie

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters w drupal_get_feeds() (linia 394 z /home/krzysiek/domains/kepacafe.pl/public_html/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls w menu_set_active_trail() (linia 2405 z /home/krzysiek/domains/kepacafe.pl/public_html/includes/menu.inc).

Mało znany obszar logistyki w gastronomii

Mimo iż nie każdy uświadamia sobie, przewóz wyrobów toksycznych dotyczy też branży gastronomicznej oraz przemysłu spożywczego. Z kolei odpowiedni transport materiałów, takich jak butle gazowe czy preparaty do czyszczenia ma duża wartość dla bezpieczeństwa ludzi oraz otoczenia. Taki przewóz powinien przebiegać zgodnie z konkretnymi regulacjami.

Przepisy ADR i edukowanie pracowników

Respektowanie obowiązujących przepisów odnoszących się do przewożenia wyrobów szkodliwych ma istotne znaczenie dla zapewnienia ich właściwie zabezpieczonego przewozu. Toteż wszyscy zaangażowani w ten proces, powinni przejść kursy ADR. Obejmują one m.in. klasyfikację substancji toksycznych, reguły ich pakowania oraz formę oznaczenia. Nad stosownym transportem w wielu przedsiębiorstwach pieczę trzyma natomiast doradca ADR w firmie. Taki ekspert coraz częściej angażowany jest w różnych branżach, również w branży gastronomicznej.

Artykuły wymagające szczególnej ostrożności

Niektóre substancje wykorzystywane w branży gastronomicznej potrzebują szczególnej uwagi w trakcie transportu. Mówimy tu na przykład o substancjach łatwopalnych, przy których konieczny jest kurs ADR klasy 1. Znajdują one zastosowanie w niewielkich ilościach w niektórych lokalach. Natomiast bardziej zaawansowane rozwiązania potrzebują zastosowania materiałów generujących promieniowanie. Te natomiast uwzględnia ADR klasa 7. Jako przykład materiałów szkodliwych w branży gastronomicznej wymienia się m.in. gaz, substancje do dezynfekcji, drażniące środki czystości. W przypadku butli z gazem niezbędne jest ich bezpieczne przechowywanie oraz poprawne oznaczenie. Środki do dezynfekcji należy natomiast przewozić tak, aby nie doprowadzić do ich wycieku.

Branża gastronomiczna nie ogranicza się jedynie do przyrządzania i sprzedawania potraw. Jej funkcjonowanie to dużo szerszy obszar. Chociaż z punktu widzenia odbiorcy ważny jest szczególnie smak, osoby zaangażowane w branży mają świadomość, że zagwarantowanie satysfakcjonującej obsługi to wynik dopracowania rozmaitych kwestii. Też powiązanych z dostawą substancji niebezpiecznych. Aby być na bieżąco ze wszystkimi przepisami, reprezentanci firm gastronomicznych co jakiś czas powinni przejść odnowienie kursu ADR. Dzięki temu przewóz wyrobów niebezpiecznych będzie przebiegał w sposób bezpieczny, zgodnie z aktualnymi normami.