Nazwa użytkownika

Jesteś tutaj

Strona główna

Komunikat o błędzie

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters w drupal_get_feeds() (linia 394 z /home/krzysiek/domains/kepacafe.pl/public_html/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls w menu_set_active_trail() (linia 2405 z /home/krzysiek/domains/kepacafe.pl/public_html/includes/menu.inc).

Gastronomia to znacząca dziedzina gospodarki większości państw

Gastronomia jest dziedziną gospodarki, która prężnie się rozwija oraz ma przed sobą przyszłość. Pożywienie oraz picie jest jedną z fundamentalnych pragnień człowieka oraz odpowiednie jedzenie zawsze znajdzie konsumentów.

Restauracje, bary, jadłodajnie są w każdym rejonie świata, bo ludzie uwielbiają być obsługiwani i lubią jeść w towarzystwie innych osób. Lokale gastronomiczne mają taki przekrój rodzajowy, że są dostępne dla ludzi bogatych oraz dla tych biedniejszych.

 

Bywa, że restauracja czy sieć restauracji jest interesem familijnym, czczonym od pokoleń, oraz stanowiącym jedyne utrzymanie dla członków tejże familii. Podtrzymywanie wysokiego poziomu obsługi stanowi jedno z najważniejszych zadań w tym biznesie. Lekceważenie konsumenta jest niedopuszczalne. Gastronomia jest ściśle połączona także z innymi dyscyplinami gospodarki np. przemysłem spożywczym, rolnictwem czy przemysłem energetycznym. Wzrost cen w tych dziedzinach automatycznie odbija się na wzroście cen w przemyśle gastronomicznym a co za tym idzie na kieszeni konsumentów.

 

Oprzyrządowanie zakładów gastronomicznych

 

Chyba każdy z nas przypomina sobie czasy, kiedy to naczynia gastronomiczne były zamocowane do stołu a sztućce przykute łańcuchem. Tamten okres już się skończył, a aktualne czasy stawiają pewne wymogi dyscyplinie gastronomicznej, po to aby konsument mógł zjeść dobre i w błogiej atmosferze. Istotnym atrybutem tego wszystkiego jest czas oczekiwania na zamówione przez siebie specjały. Żeby wszystko to było możliwe, restauracje, bary itp. powinny być wyposażone w sprzęty. Każdy właściciel pragnie, by urządzenia realizowały swą rolę jak najdłużej, sprzęt ma obowiązek służyć latami.

 

To właśnie wskutek tego powinno się zwrócić do pewnych i kultowych korporacji lecz co się również przedkłada na wysokie koszta. Urządzenia i oprzyrządowania dzielimy ze względu na miejsce, w jakim mają pozostać zastosowane. Do podstawowych i niezbędnych urządzeń jesteśmy w stanie zaliczyć piece, piekarniki, urządzenia chłodzące, gary, zmywarki itd. Przychodząc do tak cudownie wyekwipowanej restauracji, zrozumiemy ze restaurator przywiązał kolosalną wagę do zadbania o wizerunek swojej firmy, jakkolwiek także o kontrahentów, by zostali błyskawicznie obsłużeni.

 

Fast food – ikona XXI stulecia

 

Bary szybkiej obsługi lub również uliczne budki stały się niezmiernie legendarne nie wyłącznie u nas, jednak także na całym świecie. Na co dzień możemy zauważyć kogoś śpieszącego chodnikiem z hot dogiem lub też kebabem w ręce. Dania te noszą nazwę fast food. Fast food to inaczej ekspresowo przyrządzony posiłek serwowany na poczekaniu. Do najpopularniejszych dań możemy zaliczyć: hamburgery, hot dogi, frytki, kurczak, kebab. Posiłki te są popularne nam z dużych wartości kalorycznych, obejmują istotną ilość tłuszczów oraz węglowodanów a nadzwyczaj mało witamin oraz minerałów. Społeczeństwo jest tak gonione, że nie ma czasu na spokojnie zjeść posiłku w mieszkaniu.