Zdrowa dieta wśród przedszkolaków ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka – tak samo fizycznego, jak i emocjonalnego. warszawskie przedszkola często celują w skrupulatnie skomponowane jadłospisy odpowiadające na zapotrzebowanie zdrowotne przedszkolaków i kształtujące dobre nawyki żywieniowe.
Właściwe żywienie dla przedszkolaka musi być urozmaicone i oparte na produktach w najmniejszym stopniu zmodyfikowanych. Każde przedszkole niepubliczne w Warszawie musi zadbać, aby potrawy były w stanie dostarczać właściwej ilości białka, dobrego tłuszczu, węglowodanów złożonych. Istotna jest również dzienna dawka przekąsek owocowo-warzywnych. Warto zadbać również o regularność dań oraz ich kaloryczność. Prawidłowo ułożona lista dań poprawia układ odpornościowy, poprawia koncentrację oraz korzystnie oddziałuje na nastrój przedszkolaka.
W stolicy bardzo dużo placówek edukacyjnych kładzie nacisk na jakość serwowanego jedzenia. Renomowane przedszkole na Woli albo w innej dzielnicy konsultuje się ze specjalistami żywienia, aby zagwarantować podopiecznym nie tylko pożywne, lecz również apetyczne potrawy. W codziennym jadłospisie pojawiają się potrawy kuchni polskiej, śródziemnomorskiej czy wegetariańskiej. Menu jest rzecz jasna dostosowane do grup wiekowych i zapotrzebowań żywieniowych najmłodszych.
Niejedno przedszkole prywatne, na przykład na Bemowie zwraca szczególną uwagę ponadto na reakcje alergiczne i nietolerancje związane z układem pokarmowym. Dzięki odpowiedniemu nastawieniu i właściwemu rozplanowywaniu posiłków każde dziecko otrzymuje posiłki dostosowane do jego zdrowia oraz upodobań. To zaś powoduje, że maluchy chętnie zjadają podawane im dania.
W placówkach, jak przedszkole Warszawa Bemowo szczególną uwagę przykłada się też do wartości serwowanych dań. Uwagę zwraca się również na edukację żywieniową. Przedszkolaki dowiadują się w nim, skąd pochodzą składniki, jak przygotowuje się posiłki, a czasami biorą udział w zajęciach gotowania. Dzięki temu z radością próbują nowych smaków. Właściwie ułożone menu dla maluchów musi opierać się nie tylko na kaloryczności i składników odżywczych. Znaczenie ma również smak i sposób podania jedzenia, jak również odpowiednie podejście do każdego przedszkolaka.