Nazwa użytkownika

Jesteś tutaj

Strona główna

Komunikat o błędzie

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters w drupal_get_feeds() (linia 394 z /home/krzysiek/domains/kepacafe.pl/public_html/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls w menu_set_active_trail() (linia 2405 z /home/krzysiek/domains/kepacafe.pl/public_html/includes/menu.inc).

Posiłki przyjemne dla oka

Kiedy wpadamy w rutynę codziennego gotowania, to bardzo często zapominamy o tym, jak ważny dla naszego mózgu jest wygląd posiłku. Dlatego warto wdrożyć kilka drobnych zmian do naszej kuchni, żeby cała rodzina jeszcze chętniej zasiadała wspólnie do stołu.

Musimy pamiętać o tym, że po części jemy też oczami, dlatego dobrze by było, żeby nasze dania przykuwały wzrok. Wtedy każdy jeszcze chętniej będzie chciał ich skosztować, a jeśli wygląd dania będzie wyjątkowo przyjemny, to dodatkowo będziemy za to punktować smak potrawy.

Żeby osiągnąć efekt pięknego dania, wystarczy na początek popracować z jego kolorami oraz formą konkretnych elementów. Jeśli na przykład ugotujemy bigos, to zarówno jego kolor jest mało atrakcyjny jak i forma. Więc jest to danie, w którym ciężko wprowadzić jakieś zmiany, które będą odpowiadały za wizualny odbiór całej potrawy.

Natomiast, jeśli zaserwujemy go w ładnej miseczce, a do tego posypiemy na przykład pietruszką, to od razu jego odbiór będzie inny. Warto też dodawać mocne kolory do posiłków, które będą przyciągały wzrok. Zawsze można wykorzystać buraczki, paprykę czerwoną bądź żółtą, czy na przykład świeżego ogórka.

Nawet kiedy szykujemy prostą deskę wędlin i serów to jeśli zostawimy na niej tylko te produkty, to nie będzie ona aż tak atrakcyjna jak gdy dołożymy tam jakieś kolory. Mogą to być na przykład winogrona, maliny, czy inne owoce. Dodatkowo zawsze można pokroić w słupki marchewkę, czy kolorowe papryki i już wszystko nabierze rumieńców.

Czasami wystarczy drobna zmiana, a różnica w podaniu obiadu może być wręcz ogromna. Warto tego spróbować, bo jak dobrze wiemy, je się również oczami więc warto z tego korzystać, żeby czerpać jeszcze większą przyjemność z codziennych posiłków.