Kiedyś, by spróbować egzotycznych potraw trzeba było wyjeżdżać w dalekie podróże. Kuchnia śródziemnomorska, francuska, czy gruzińskie smakołyki były dostępne jedynie dla tychże, którzy nie obawiają się wyjeżdżać wręcz w bardzo dalekie zakątki świata.
Obecnie bardzo się to zmieniło i osobliwych smaków możemy posmakować niemal za rogiem. Największa propozycja naturalnie osiągalna jest w dużych miejscowościach. Które smaki możemy odszukać częściej? A które z nich są gorzej dostępne?
Zdaje się najbardziej popularną u nas kuchnią – jest menu włoskie. Pizza niemalże dla wszystkich jest daniem tak popularnym, już kompletnie nie uznawanym za cudze danie. Dość podobnie jest z kuchnią turecką, nikogo nie dziwi wszędobylskość budek z kebabem. Jednakże grecka kuchnia, choć dobrze wszystkim znana – nie jest już tak bez trudności osiągalna.
Smaki chińskie to również dania, których istnienie u nas już mało kogo zadziwia. Inaczej jest natomiast z japońskimi przysmakami. Pomimo, że w Polsce w gastronomiach zdołamy już odnaleźć bez problemu ramen, to wciąż nie wydaje się tak bardzo cieszący się popularnością. To odpowiednik polskiego bulionu, ale w wieloma różnymi dodatkami. W zależności od wyboru, znajdziemy w nim kiełki fasoli, jajka, czy nasiona sezamu. Z kolei w Japonii jest jednym z najbardziej znanych dań.
Ciekawymi posiłkami cechuje się również sztuka kulinarna gruzińska. Najbardziej znanymi daniami są: chaczapuri – czyli placki z rożnego rodzaju dodatkami i chinkali - czyli pierożki w kształcie sakiewek, z uzupełnieniem bulionu wewnątrz.
Bardzo smakowita jest także tajska kuchnia. Jej najpopularniejszymi produktami są curry, krewetki, chilli, liście kolendry. Przepyszne są też zupy tajskie, których wybór jest wyjątkowo szeroki.
Również w Polsce mamy wiele różnych dań specyficznych dla poszczególnych rejonów, których powinno się posmakować! To niesamowite, jak dzięki regionalnym potrawom możemy "zwiedzać świat", nawet nie ruszając się z własnego kraju!