Egzystujemy w epoce, kiedy to zdrowe żywienie powinno być dla wszystkich absolutną oczywistością. Nade wszystko w związku z tym, że nie ma niczego cenniejszego nad zdrowie, zaś od groma chorób ma własne zarzewie przede wszystkim w niezdrowym odżywianiu. Po drugie z tej przyczyny, że egzystujemy w latach, kiedy w kwestiach kulinarnych ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
Pomyślcie tylko. Skończyły się czasy, kiedy wszelkie ciekawsze wyroby były w ogóle nieosiągalne lub konieczne było je ściągać zza granicy. Współcześnie nawet jakiekolwiek bardziej niepospolite owoce czy dodatki kupisz bezproblemowo w supermarkecie. A jeżeli już absolutnie nie da się ich odnaleźć na miejscu, od czegóż są portale internetowe?
Kolejna sprawa to potężna liczba restauracji, w których można zjeść coś dobrego, lub z których wolno zamówić sobie co nieco w dostawie. W 21 wieku nic Ciebie nie powstrzymuje. Masz smaka na sushi? Żaden problem, albo jakąkolwiek inną "knajpkę" - wybór restauracji okaże się aż zbyt obszerny. Po paru zamówieniach jednak wyrobisz sobie zdanie, gdzie oferują najsmaczniejsze. Może interesuje Cię żarełko z Tajlandii? Parę ruchów myszką i sprawiasz sobie pad thaia. A może jednak coś wege? Kolejny raz - do wyboru, do koloru, serwisy typu Uber Eats pękają w szwach od ogłoszeń. Tylko błagam, nie wybieraj kalorycznego burgera z Burger Kinga...
Które kuchnie świata uchodzą za najzdrowsze? Mojej osobie na myśl przychodzą głównie 2 z nich - japońska oraz śródziemnomorska. Dziś tym samym parę informacji na ich temat.
Kuchnia japońska może się pochwalić na terytorium Polski coraz to większą renomą. Głównie za sprawą sushi, do jakiego Polacy przekonywali się, mam wrażenie, dość powoli, jednak chwilowo prawie wszyscy je uwielbiają. Barów proponujących sushi istnieje co niemiara. Część świadczy usługi kulinarne na miejscu, pozostałe w dowozie. Znajdują się one zarówno w dużych metropoliach jak Gdańsk czy też Warszawa, jak również w mniejszych mieścinach. Można zamówić coś na lunch do pracy u dostawców świadczących sushi w dowozie lub zjeść na miejscu w typowej restauracji. Sztuka kulinarna japońska to wszelako nie jedynie sushi. To dodatkowo takowe mniej znane dania jak: nimono, agemono czy dango. Istotą kuchni są ryby, ryż oraz wodorosty. Mniam :).
Sztuka kulinarna śródziemnomorska tymczasem to naturalnie wyrażenie obszerniejsze, obejmujące tradycje kulinarne państw takich jak na przykład Włochy bądź Grecja. Sporo produktów jest jednak wspólnych, zaś należą do nich w szczególności: ryby, jarzyny, cytrusy, jak i również oliwa. Do gotowego dania rzecz jasna odrobina winka :) Czegoż chcieć więcej?
Knajpek podających sushi, pozostałe dania z Japonii, bądź posiłki greckie w rejonie Polski nie brakuje. Powinno się tym samym z tych dobrodziejstw korzystać. A nawet jeśli nie mamy stosownej ilości czasu na gotowanie zdrowych potraw, zamówmy. Prawdopodobnie to trochę większy koszt, niemniej jednak na zdrowiu niepodobna robić oszczędności.